måndag 22 juli 2013

Växter som gåvor

Den bästa gåvan är en växt!

Trollius x cultorum "Alabaster"
Jag fick en jättefin planta av min kompis Marianne, som present! Helt oväntat kom hon med den underbart färgade smörbollen, vilken lycka. Enligt internet, som är en stor källa till upplysning, men med kunskap av varierad kvalitet, så kan namnet även vara Trollius europaeus, eller kanske även Trollius x hybridus. Tänkta föräldrar i komplexet kan vara: Trollius asiaticus, chinensis och europaeus. Det liknar de moderna familjer som mina elever i skolan tillhör, så det är säkert helt tidsenligt. Michael Loftus värderar den till en klar 10:a av 10. Som en extra styrka, gillar inte harar och kaniner denna växt. Den tål all sorts jord, men den får gärna vara lite fuktig. Den vill växa i sol till halvskugga. Färgen beskrivs som creme. Den är fantastiskt vacker. 

Det finns olika trollius, t ex blek smörskål, dvärgsmörskål, guldsmörbollar, jättesmörskål, kinesiska smörbollar, kronsmörbollar, orange smörbollar, tuvsmörskål, vit smörskål, sippsmörskål, smörbollar och trädgårdssmörbollar.

Höjd: 60-70 cm och utbredning 40-45 cm. Växten är flerårig och det är kala örter med upprätta ogrenade stjälkar. Bladen är handflikiga och har sågade kanter. Blommorna är toppställda och sitter antingen ensamma eller några få i grupp. Den har talrika ståndare. Frukten är en baljkapsel. Hyllebladen sitter i två kransar. De yttre hyllebladen är fem eller fler, De kan vara blekgula, gula eller purpuraktiga. Ibland är de bollformade.  Det finns cirka 30 arter i den norra tempererade zonen av smörbollar.

Några andra sorter av smörbollar är:
Trollius chinensis "Golden Queen" mörkt gul
Trollius x cultorum "Cheddar" blekt ostgul
Trollius x cultorum "Cressida"gul med ton av brunbeige och lite flikiga yttre blomblad
Trollius x cultorum "Lemon Queen" gul med lite flikiga yttre blomblad
Trollius x cultorum "New Moon" kallt mångul
Trollius x cultorum "Orange Crest" mörkorange mittblomma med orange yttre blad

Trollius x cultorum "Orange Princess" skarpt orange med inre flikiga upprättstående blad
Trollius x cultorum "Yellow selection" gul med något flikade yttre blad
Trollius europaeus v. compactus "Lemon Supreme" grön med gula områden
Trollius pumilus gulorange med helt utslagna yttre blad, dvs ingen boll
Trollius yunnanensis gulare knoppar med mjukorange plattrundade bollar

Det finns en för alla, för störst av allt är kärleken. Kärleken till smörbollar behöver inte inskränkas, som synes. Varning: När man har 4-5 olika, är det väldigt lätt att bli samlare. Då vill man helt plötsligt ha ALLA! Ooops, tur att jag bara har tre olika, hittills...

Trollius x cultorum, Alabaster, ljuvligt blekgul
Sår man 100 frön är en av plantorna så här vacker!

Vanlig vild smörboll från Medelpad

Trollius chinensis, cool frilla - tydlig färg!

Pelargon Ken Lea

När jag tittade vidare i påsen, stod det ännu en växtpresent där: en pelargon. Det var den fina Ken Lea, en pelargon med variegerade blad. Den är en dvärgsort som förädlats av Andrew Simmons år 2000.  
Den kommer att få dubbla blekt rosa, som kanske går lite mot lila, blommor med något mer rosafärgade knoppar. Bladen är trefärgade, som man kan se på bilden. Detta kallas även på pelargonspråk för "tricolor" och de tre färgerna är här grönt, vitt och rosa, eller kanske rött på den här plantan? 

Några andra variegerade pelargoner som jag har är Rosa Herrgård, Catalina och Westdale appleblossom. Alla är väldigt vackra, men ingen av dessa har så fina blad som Ken Lea. 

När du ska ge någon en present, så kan en flaska vin vara nog så trevligt, men till mig och säkert till många andra, får du gärna ge en växt eller något till trädgården. Det står i alla fall alltid på min önskelista! 

Pelargon Ken Lea
Blomman är söt och bladen är häftiga.
Två i ett!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar