måndag 8 juli 2013

Vad behöver dina växter idag?


Gödslingen


För odlaren är det bra att förstå vad växter behöver för att må bra. Alla växter är i stort sett uppbyggda av samma ämnen i samma proportioner. Detta betyder att man kan ge samma sorts näring till alla växter när man gödslar. Du behöver alltså inte köpa olika specialgödselmedel till dina växter. Dina växter kommer att ta upp det de behöver!

Den gödning vi ger våra växter ger tillväxt av nya blad, stjälkar och rötter. Växterna kan andas, ta upp ny näring, transportera vatten och mineralämnen, blomma, bilda fröer och dessutom försvara sig mot insekter och sjukdomar. Växter kan byta socker mot mineraler med svampar och bakterier. Till allt detta behövs mer näring än vad som går åt för tillväxten. Växter tar upp ämnen från luften, marken och genom ljus för sina behov. Vid näringsbrist satsar alltid växten på överlevnaden. Det betyder att andra funktioner som försvar, blomning och uppbyggnad av reservlager minskar, medan växten satsar på tillväxt, andning, upptag och transport. För att dina växter ska bli fina och starka, behöver de rätt växtplats och innehållsrik mark.

Bra organisk gödsel är stallgödsel, grönmassa, stenmjöl och gröngödsling. Enklaste gödningen, som också ger bra jordstruktur, är gräsklipp, löv och pinnar. Detta läggs ovanpå jorden, precis som naturen själv gör. Kulturodling är ofta intensiv och där tar odlaren hela tiden bort växtdelar som blommor, köksväxter och grenar. Behåll gärna allt överblivet material som blast, vissnade växter från vaser och krukor, fruktskruttar och annat komposterbart köksavfall. Detta lägger du ovanpå dina odlingsbäddar direkt eller efter kompostering. Då behöver du inte köpa någon gödsel till dina odlingar. Om du odlar väldigt intensivt, kan du behöva odla gröngödslingsväxter för att inte utarma jorden. Stenmjöl innehåller mineraler som är nödvändiga för växterna och det kan behöva tillföras genom att strös ut över odlingarna i lagom mängd. I naturen kommer mineralerna till växterna genom vittring och transport i vatten. Gräsklipp som inte får stanna kvar på gräsmattan läggs ut i rabatter alternativt komposteras först. Den organiska gödningen bygger upp humusen i jorden och ger en bra markstruktur.

DINA TRÄDGÅRDSVÄXTER BEHÖVER RÄTT

växtplats
mängd ljus
mängd näring
mängd vatten
mängd frihet från konkurrens

Hur hjälper man växterna att klara konkurrens?


I naturen råder en lag som går ut på att den starkaste överlever. Detta betyder att du kan behöva skydda svaga växter i din kulturträdgård, för att de ska kunna överleva och må bra. Du måste ta bort starka ogräs och stoppa spridningen av starka perenna, fleråriga, växter. Ogräs är sådana växter som du inte vill ha i din trädgård och som du kan kompostera och sedan återföra till jorden. De starka tar annars över din trädgård så småningom och de svaga försvinner. Skänk bort ditt överskott av plantor eller låt dem gå in i kretsloppet igen genom kompostering, gräv upp och dela stora växter och ta reda på små fröplantor som spridit sig i trädgården. Du kan använda dessa plantor vid busodling i tråkiga stadsmiljöer eller som presenter. Ettåriga och tvååriga växter sprider sig genom fröerna och om du inte vill ha samma sorts växt överallt i din trädgård nästa år, tar du reda på fröställningarna innan de släppt sina fröer. Strö ut fröerna sent på hösten eller tidigt nästa vår, där du vill ha dessa plantor. En fröpåse är också en fin julklapp!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar