måndag 8 juli 2013

Välkommen till BORGENTRÄDGÅRDEN!


Jag tänker att jag någon gång ska tillverka fina skyltar till platserna i Borgenträdgården. Sedan ska alla delarna namnas i en namngivningsceremoni! Egentligen är detta bara en blomgård än så länge, för de frösådda träden är så små att de inte når över perennerna än. 

Borgen"träd"gården började kant- och rabattsättas 2009. 2009 startade frösådderna, som har pågått sedan dess. Utplanteringen startade 2010 av frösådda växter. De befintliga och gamla växterna flyttades hösten 2008 till en egen rabatt för att de inte skulle komma till skada under rivningen av vårt gamla sommarhus och byggnationen av vårt nya hus. Om fem till tio år kan träden på denna plats ha vuxit upp så mycket att platsen kan få kallas för TRÄDGÅRD på riktigt. 


PARADEN kallas landet som står på parad när du kommer till Borgens entré. Här växer en röd korallkornell och en vit syren, ett minikörsbärsträd, den lilla rosen Swany som är vit och rosa samt olika perenner. Lavendel, vårlökar och vårvivor, tovsippor, rosa stjärnflocka, ulleternell, vidjehortensia Annabelle, rosa höstanemoner, vit rosenstav, blå strandveronika och den mycket sent blommande mörkt blå oktoberastern är några av de övriga plantorna i rabatten. 

Hope of Humanity, kanadaros

DAMMEN är cirka 4x7 meter med våtbädd in norr och stenparti i söderslänt. På den norra sidan av dammen har en konstgjord våtbädd bildats genom att dammduken vikits upp, ner och upp igen innan den förankrades mot den asfalterade entrégatan. Dammrabatten går ända ut mot vägen och i kanten av rabatten växer låga marktäckare blandat med många olika perenner. I hörnet mot garaget växer en tuja Smaragd, en röd kanadaros Hope of Humanity och mängder av vilda och ädla frösådda perenner, gräs och även fina "ogräs". Fördelen med att inte behöva vattna växterna uppvägs av nackdelen att vattnet som försvinner ur dammen måste ersättas där i stället. 


Rosenbräcka vit och rosa,
med Tiarella, spetsmössan,
vilken ljuvlig kombo

BERSÅN omges av thujaplantor och är cirka 3 x 3 meter. Där står under växtsäsongen fyra Lindesbergskrukor med sommarblommor. Vi har oftast en sommarmöbel av någon sort i bersån och gärna också ett parasolltak eller en liten paviljong/partytält. Där kan man sitta i lä och i skugga när det önskas. Det blåser ofta kallt och vindarna är starka här vid sjön. Det sticker fram lite vårlökar och liljekonvaljer under thujorna, några vita perenner bland annat vit näva och blodrot, tovsippa, mossflox och trampnarv.  På sjösidan växer blålila aubretia ut över stenkanten som ett hängande vattenfall. Inne i bersån står fyra Lindesbergskrukor, en i varje hörn, med sommarplanteringar av doftliljor, fuchsior, old fashion vining petunior och guldrankor samt vitlysingar. Vita eller ljusa färger med instick av gult är stilen i krukorna år 2013. En kruka på Chelsea Flower Shows 100årsjubileum inspirerade mig. 

Krukplantering vid Chelsea Flower Show 2013

SLÄNTEN är det branta parti norr om trappan till nedre delen av tomten, där det är skuggigt och mycket blåsigt för det mesta. De blå växterna ormöga, pärlhyacint, scilla och förgätmigej rinner som en bäck ner för diagonalen av slänten och samlas längst ner i den blå dammen. På sidorna av den blå bäcken växer jättedaggkåpa och hostaplantor. Vid sidorna om den blomstrande bäcken finns också olika nejlikor, mest är det frösådda borstnejlikor. Det växer också prästkragar här och olika klockor, samt några stora rosenkvittenbuskar med orange blomning. Dessa står mot tomtgränsen där oxbärsbuskar ska breda ut sig ovanför slänten. En buskklippt rönn ger insynsskydd från och till granntomten. Här finns vilda hallon och smultron sedan lång tid tillbaka, samt växter som jag tycker är fula och jobbiga ogräs. De ska grävas upp komposteras i höst. 

MINNET är den gamla trädgården som flyttats från södra till norra sidan av tomten, när vi skulle bygga vårt nya hus. I den norra slänten går tomtgränsen, där det även tidigare växt smultron, hallon och prästkragar. I minnet finns de gamla samlarväxterna kvar och även några nya har smugit sig dit. På den utjämnade stenkanten växer bland annat biokovonäva, trädgårdsklint, smultron och stenpartiväxter. I den långa rabatten växer till exempel Annas födelsedagsros den rosa bourbonrosen Louise Odier, som ursprungligen växte vid det gamla husets entré. Jag använder den här rosen både som klätterros och buskros. Som klätterros har den fått ett vinkelformat stöd av armeringsnät. Den blommar med bollformade, mörkrosa blommor med söt och stark doft. Som den balettdansös hon namnats efter, svävar hon över rosa krolliljor, vit dubbel akleja och doftvioler. Ståtligt framför klätterrosen står den amerikanska häggmispeln. I andra änden av rabatten står mormors gula höga guldbollar i en bur av armeringsnät, som en pendang till Louise. Det är den mycket gamla höstrudbeckian, Rudbeckia laciniata var hortensia, Guldboll/Gullboll som Vera och Margita hämtade utanför mormor hus i Medelpad för mer än 50 år sedan. Veras violruta, som hon hade i sin brudbukett 1939, finns fortfarnde kvar och den mörkt rosaröda krolliljan från Göran. Karins blågull, bergklint och rosavita flox är också sparad i minnets rabatt. Linus Japaninköpta fröer gav den undersköna ljusblårosa riddarsporren, som ger en ovanlig färg till rabatten. Kjell och Margitas trollhassel från Sågvreten har blivit överkörd av en skoter ett nyår, grävts upp och ner flera gånger och slutligen lite tilltufsad hamnat här. Men den lever, still going strong. Oxbärsbusken kommer från Bomhus och vårkragen, gemsrot, samt den lila bondsyrénen, spireorna och schersminen är från Parkvägen, mitt barndomshem. Den fina körsbärsbusken Stella är köpt till gamla stugans fruktträdsrabatt. I år får vi säkert 10 körsbär! De vackra lila auriklarna är av gammal modell. Veras urgamla skäggirisar Variegata, blommar i lilavitrandigt och gult samtidigt som liljekonvaljerna från Bomhus sprider sin väldoft över rabatten. Detta sker ungefär vid skolavslutningarna i början av juni. Den gamla pionen från Klaras trädgård i Medelpad har inte blommat än på den här platsen, fast vi grävt och lyft upp den närmare ytan och gödslat, så den har jag nu flyttat till pionbersån, där jag hoppas att den ska trivas bättre. Andra växter som jag samlat här är bland annat luktvioler, röd höstaster, kärleksört, blå trädgårdsklint, fingerört Roxanne, stormhattsranunkel och rudbeckia green wizard. De viktigaste växterna för mig är de som ursprungligen kommer från minnenas trädgårdar.
Oxbär och gullboll

VINDSKYDDET nedanför norra trappan är till för att stanna upp och leda om en del av sjövindarna. Där fick den nyinköpta lavendelblå syrénen President Grevy sin växtplats. Jag hoppas att den ska blomma fast det är något mörkt på platsen. Hösten 2012 planterades lite vårlökar, kungsängsliljor och andra fritillarior, luktvioler och rosenbräcka under syrénen. Utanför sovrummet på nedre våningen växer en stor klematis Summer snow på en hörnspaljé och under den mellan det runda cementröret och innanför kantstensrektangeln växer olika fetbladsväxter. I samma rör finns också där några kungsängsliljor, en klematis Nelly Moser och några drottningliljor, som nog inte trivs med det mörka läget. Borde jag kanske flytta dem snart? Till en plats dit liljebaggarna inte hittar?
Clematis fargesii, C.vitalba+potaninii, Summer Snow,
kallas även Paul Farges, är en vacker tungviktare


PIONLUNDEN är full med frösådda, fådda och köpta pioner. Mellan pionerna i den norra rabattsidan finns kungsljus och violkungsljus, löjtnantshjärta, blåverbena, violer, chokladkörsbär, rhododendron, gillenia, rudbeckia och veronika. Stora och små frösådda riddarsporrar av olika namnsorter, har samlats i den södra rabattsidan. I år ska de tävla om vilka som får stanna kvar i rabatten, vilka som ska byta rabatt, trädgård eller ägare. Alla dubbletter av de frösådda riddarsporrarna i ska grävas upp, märkas med sort och färg och krukas upp i juli i år! Mina favoriter får stanna i min trädgård. Vissa plantor ska flytta med Karin till Varberg och andra kan skänkas bort till blomstervänner. Riddarsporrarna har år 2013 nått ofantlig storlek och alla andra plantor får nu se sig skymda, trängda och snart utkonkurrerade. Under och mellan riddarsporrar växer också höga liljor, rudbeckia, violer, rosor, malvor, violkungsljus och den underbara nävan Bill Wallis. Växterna omringar en svart skiffer och gruslagd yta. I stensättningen döljer sig tanktömningen. Här brukar några solsängar stå, där man - inte jag, inte - kan ligga och läsa en stund och slappa lite. 

VILDA SKOGEN ligger nordost om minnenas trädgård mot sjön. Lite nordväst om kottstigens början vid gräsmattans slut, finns en plantering som innehåller gullris, spansk körvel, vallört, gullysing, mörkrosa nävor, bolltistlar och vallmo bland annat. Kottstigen går ner till bryggan. I vilda skogen klipps alla träd till rundare och mindre format. Smala gångar finns här, som man kan smyga på genom den vilda skogen, kanske ett troll eller något annat spännande sticker upp bakom en sten? Kvistar och stubbar, överblivna stenar och växter lägger jag här för att jämna ut marken. Det ska bli små gångar mellan träden där man kan smyga omkring. Under tiden kan igelkottar, myror och andra djur bo här. 

KOTTSTIGEN går från gräsmattan ner till trappan vid bryggan. Här kan man hämta kottar till att lägga i ett insektshotell. Jag byggde ett hotell i början av juli 2013, som innehåller bland annat tallkottar från kottstigen, tegelstenar med hål i, pinnar, vass, bitar av bambu, tegelskärvor, gamla träsaker och rör, en glasflaska, rostigt nät och snörstumpar. Hotellets golv och väggar består av en gammal utsliten vedhämtare i metall som ställts på en trasig, ihopvikt solmatta av bast. Utanför hotellet växer timjan och fler kryddor och insektsfavoriter ska få flytta dit. 

Insektshotell på Chelsea Flower Show 2013

TALLHÄNGET ligger just till väster om morgonmötet och består av klippta små tallar under två mycket stora tallar. I tallhänget kan man hänga upp sin hängmatta och ligga och spana ut över sjön.

MORGONMÖTET ligger norr om kottstigen nere vid sjön. Där finns en plats som jag täckt med bark och flis, där mötet med morgonens sol och badare kan ske. En enkel men bred golvbräda från vårt gamla vardagsrumsgolv är lagd på två stenar och får tjänstgöra som bänk här.

PIREN, BRYGGAN OCH TRAPPAN är en nybyggd sjönära plats med vindskyddad båtvik och bad från badstege, fikamöbler vid behov och ljuslyktor som lyser upp mörka höstkvällar.

GRUSGÅRDEN kallas stenpartiet öster om gräsmattan på sjösidan. Norr om grusgården ligger FJÄRILARNAS DAL, med den GAMLA TRÄBRYGGAN och där slingrar sig klängväxter som klematis av olika slag i ”fören av båten”. Detta är en båt som endast rör sig i fantasin och där kaptenen kan sitta lugnt i FARMORS STOL. I utkanten av fjärilarnas dal avslutas den anlagda trädgården mot skogsmarken med en kant av högre växter, höstrudbeckior, pimpineller, tistlar och martorn bland annat. Det växer en rönn i norra kanten av fjärilarnas dal och under den kommer lundväxter att sprida sig. Från den gamla träbryggan kan man gå i en stentrappa och här komma ut på stigen som kallas för PROMENADEN.

gul tistel med humlebesök

PROMENADEN är tvärstigen man kan gå på till och från stranden och huset förbi hallon och pimpinell. Den behöver nog en tuktande omgång med stora trimmern i år, allt sly får köras i kvarnen, komposteras och bli till nytta någon annanstans i trädgården. 

SJÖVÄGEN är mycket brant och är till för båtar, bilar och annat som ska ner till sjön.
ILÄGGET med alu-ramper avslutar sjövägen och den leder ner båten i vattnet. En pigg hund brukar bada där, men annars är det bara båten som åker i och ur sjön på denna plats. 

ELDPLATSEN består av sand, grus och stenar. Där eldar vi i ett fat eller en eldkorg nere vid vattnet. Här ställer vi också marschaller på lyskvällen, när alla runt Storsjön tänder ljus och eldar i den mörka höstnatten. 

STRANDEN är en anlagd yta, där vi kan sitta och titta på vattnet, ligga och sola eller fiska och bada, med läväxter norr och väster om sittplatsen, som vetter mot sjön. Som läväxter har jag funderat på att plantera hallon, strandveronika och gullris. När man går tillbaka längs PROMENADEN eller SJÖVÄGEN hittar man till söder där vägarna möts, en hemlig grop som kallas HÅLAN.

HÅLAN är en plats där det rinner fram lite vatten vid en brant kantskärning. Det växer enar, björkar och en planterad hästkastanj runt hålan. Olika skuggväxter som mossor och fräkenväxter trivs bra i hålan. Under kastanjen vid minidammhålorna har planterats bland annat narcisser och konvaljer. Minidammarna är gjorda av små gummiduksbitar som blev över vid dammbygget. Ibland kan man se en groda på besök här eller en fågel som dricker uppsamlat regnvatten ur en liten damm. 
Anemone sylvestris, tovsippa,
sprider sig både med utlöpare och fröer.
Kan man ha för många tovsipppor?

SVARTA STENEN kan tjänstgöra som sittplats, bord och utsiktspunkt. Den ligger högst upp på södra delen av tomten närmast sjön. Den har flyttats till platsen med en stor grävmaskin och lagts med sin platta sida uppåt. Detta är platsen där du kan ställa din kaffekopp och sitta ner och se ut över sjön. Vi klipper och trimmar en del av området runt stenen och ner i ravinen mot hålan. 

SJÖÄNGEN ligger under och omkring björken vid svarta stenen och här finns många växter för fåglar och insekter. Det går att höra ett ivrigt surrande en solig sommardag från alla som hittat hit. Några kulturväxter som planterats här är höstrudbeckia och gullris, biokovonäva och borstnejlikor. Resten av ravinen röjs för att få bort tistlar, gråbo, sly, ris och rat.  


RAT=SKRÄP, ur SAOL från1956
[sv. dial. rat, motsv. nor. (dial.) rat, bortkastat skräp m. m., nyisl. hrat, skräp, avfall, exkrementer m. m.; till RATA, v.¹]
[RAT.sbst1 0]
(i vissa trakter, bygdemålsfärgat) skräp; särsk. om anhopningar av kvistar, förmultnande trä- l. växtdelar, träavfall o. d.

RÖDA BERGET ligger mitt emot svarta stenen på andra sidan sjövägen. Det är där vi har en av våra grillplatser. Två stora stenar markerar ingången. Röda rönnbär, röda vinbär, röd vallmo, röd ros Geraníum moyesii, rödbladig syra, röda tulpaner, gulblommande rödbladig klöver, smultron, krypoxbär, hallon, lingon med mera växer uppe på röda berget. Man kan sitta på en uråldrig trädgårdsstol från Grythyttan och elda i eldkorgen. En mysig gammal rottingsoffa för två står vid ett bord gjort av lecablock och en bit som blev över av flakskivan när vi bytte flak på släpkärran. Två frösådda japanska kurilerlärkträd ska klippas när de blir större till en "lärkhäck". Deras höjd sommaren 2013 är cirka 11 cm. En vinröd stormhatt slingrar sig runt ett armeringsnät. Frösådda blommor sticker upp här och där. Ett hallonbuskage växer i "dalen" bakom den lilla kullen, som här så malligt heter berg. 

Vid insektshotellet växer nu en timjan, men dit flyttar snart också
Origanum vulgare, kungsmyntan, som insekterna kommer att älska!

GRUSGÅRDEN är ett nyanlagt stenparti som inte är färdigt än. Här kommer det att vara möjligt att promenera omkring på grusade stigar och titta på olika växtarter som nejlikor, bräckor, penstemoner, allium, backsippor, gentianor och praktklockor. En mängd ovanliga och mer vanliga arter får sin växtplats mellan de uppresta sandstenarna i grusbädden. Grusgården är anlagd på befintlig mark och ovanpå den ligger markduk, tidningar, grus och grövre sand. Som avslutande kant mot gräsmattan har satts en rad med rosablommande sedum, blå scilla samt frösådda boll- och hornrapunklar. 

GRUNDET är en stensatt upphöjd plats med belysning och fontän vid en anlagd våtbädd. Grundet har byggts av sandstenar med två gamla huggna avrinningsrännor för takvatten som praktpjäser i vatteninstallationen. Grundet med rabatt döljer luftningsrören till den nedgrävda tanken. Rören är omfamnade av varsin blå klematis integrifolia. I våtbädden ligger fokus på växtsorterna dagliljor, primulor och aklejor. Hostor kan man också se här. Guckusko, andra orkidéer och olika gräs som palmstarr, Molina – transparent och Miskantus finns också i våtbädden. Här växer även vit och blå bergvallmo och andra mer ovanliga arter som asarum marmoratum och en gul tvillingtoffelblomma från Patagonien.


Athyrium felix-femina,
"Frizelliae"

På sjösidan av GRUNDET har som vindskydd planterats de frösådda träden Malus Toringo, rönnbärsapel och den fantastiska Gilgitrönnen med blomning i rosa och med vita rönnbär samt en underbar orange höstfärg. Gilgitrönnen är frösådd av min odlarvännina Marianne, läs om hennes trädgård tradgardsvis på blogspot.se. Just nu över apelträdet, men i framtiden under, breder det ut sig vita krolliljor, vit krypande aster, lunddocka, porslingsklocka och sockblommor. Under rönnen blir det gula och röda rudbeckior, fingerörter, jättedaggkåpa, gulbruna irisar, en rolig tuja som ser ut som en punkare, gula vårlökar och annat spännande. 

PAVILJONGEN, som i två rabatter visar upp vackra buskar och perenner med blomning från vår till höst, vänder sig mot kolonins kortsida. Man kan komma in i paviljongen genom tre ”grindhål”. Varken portalerna eller grindhålen, staket eller tak finns på riktigt än, bara i min fantasi. Längs kolonins kortsida växer svartavinbär. I mittenpartiet av den rabatten finns bland annat frösådd violruta, månviol samt en katsura. 


Corydalis flexuosa, Craigton Blue, vilken färg! 

I den södra delen av paviljongen växer syrénen Beauty of Moscow, penstemoner, blåsippor, franska kungsljus, rosenkrage, vädd, aklejor, alunrot, gul jättevädd, olika nunneörter, sjömanshjärta, olika vallmosorter, slånaronia, nys och liljor. På våren ser man tulpaner och olika små lökväxter sticka upp. Borstnejlikor, violer och penséer täcker marken, en och annan pion, veronika och bolltistel finns också här. Jättedaggkåpan som brett ut sig enormt, har fått flytta till en annan plats. De kraftfulla växterna svart nysrot och den vitblommande kaliforniska nysroten har ännu inte nått sin fulla storlek, uppåt två meter höga ska de kunna bli. De här ovanliga plantorna har jag köpt från min favoritleverantör: Lars Danielsson på www.spezialplant.nu i Hammarstrand. 

Syringa vulgaris,
Beauty of Moscow
Viola grypoceras, koreansk viol,
med vackert marmorerade blad

I den norra delen av paviljongen växte syrénen Palibin, men den frystorkade ovanför ympstället under vårvintern 2013 och kommer nu att ersättas av en vit hortensia från Angelis, som bor i Torsåker. I rabatten växer massor av mörka och rosa aklejor till exempel A. vulgaris Magpie och aquilegia atrata, den så kallade sotaklejan. Fröerna till den nästan svarta aklejan kommer från Magnar Aspaker som bor utanför Harstad i Norge, www.aspaker.no. 


Aquilegia atrata,
sotakleja i sol

Från STA, www.tradgardsamatorerna.nu kommer fröerna till den grekiska vädden, den grekiska silenen samt andra spännande växter som blodrot, trillium och indiskt fotblad. Den dubbla blodroten kan inte frösås utan måste delas, så den har jag bytt till mig av en annan odlare. Två magnolior, dels Zens magnolia som är en kinesisk art dels en frösådd korsning med Rosemarie som mamma, är fortfarande små buskar liksom en katsura och två silverax, Chocoholic med vit blomning och Pink Spire i rosa. De kommer att växa sig stora och bli allt mer dominerande under de närmaste åren. Under dessa växer en markplantering i mörka färger med Alunrot Obsidian samt Midnight reiter, olika mörkbladiga revsugor, heucherella Tapestry, vit enkel och dubbel mattram, doftande flox, månviol och buskar som prakttry i skarprosa färg, vit brudspirea och penstemoner som är vitblommande eller rosa, bland andra Husker Red. Den ovanliga koreanska violen har jag också sått här, men den kinkar lite, så jag kanske ska hitta en annan växtplats för den. De vackra bladen skulle kunna få breda ut sig över hela rabatten, men den vill visst inte det. Hit ska nog också ett par rosa riddarsporrar få flytta denna vecka.


Den fyllda blodörten,
sanguinaria canadensos multiplex,
en dyrbar skönhet

INÄGAN är gräsmattan inne i paviljongen. Den borde klippas kort och skötas som en golfbana. Sommaren 2013 behöver jag skära kanterna och jämna ut några håligheter i gräsmattan med sand. För att få ett tak och väggar på paviljongen kan ett partytält ställas här.  För att inägan ska hålla ute vilda djur, behöver ett staket monteras upp längs rabatternas utsidor mellan portaler, grindar och kolonin. Det är ett stort projekt att gräva hål för staketstolparna. Finns det små och behändiga maskiner för stolphålsgrävning? 

LOGARITMISKA SPIRALEN – den är ännu inte påbörjad, utan finns bara i min fantasi. Den ska bli vindskyddande för nordanvinden från sjön, så att vindarna inte trycks in mot huset och den stensatta gången under kungsbalkongen. Jag håller på och klurar på hur den ska vändas för att kunna trycka bort så mycket vind som möjligt. Det är inte heller så lätt att välja material till den. Att räkna på den matematiska utbredningen går lättare än att tillverka den IRL. 


LOGARITMISK SPIRAL
?

FRIHETENS BRO är vägen över gräsmattan på sandstensplattorna till kolonin. Inne på kolonin blåser frihetens vindar. När du passerat frihetens bro kommer du i fantasin över till den valfria plats du väljer för stunden. En dag kanske du rest till Frankrike, en annan gång till Sydamerika, men du kan också resa till en solig strand på semester eller i tiden till din barndoms smultronställen. Billigare och enklare resa kan inte göras! Längtan är unik men universell och livsmedel för kropp och själ söks och hittas här. 

BORGENKOLONIN består av en köksträdgård, en uteplats och barnens gamla faluröda lekstuga med den tunga brostenen från den gamla sommarstugan lagd på plats framför den vitmålade brokvisten av Inge och hans grävmaskin. En koloni ligger geografiskt i ett annat område än den stat eller den bosättning den tillhör, i detta fall BORGEN. Det franska ordet pot, som betyder kruka eller gryta, har i överförd betydelse blivit stora trälådor i vår potager. Här odlas med fördel köksväxter och ätliga blommor i fransk potagerstil. Snittblommor kan plockas i och runt kolonin. Abarnens gamla lekstuga har det nu blivit en kolonistuga med fröförråd, trädgårdstidningar, fina saker, pysselsaker, en mysstol att sitta i och en trasmatta som vävts av mamma Vera. I kolonin odlas det i lådor i köksträdgården som även har olika klätterväxter som väggar. Äpplehäckar blandas med klängväxter som klematis och rådhusvin.Två klängrosor, Madame Plantier och New Dawn, sprider sina underbara dofter liksom de två kaprifolerna som växer vid ingången. Köksträdgården innehåller varje år potatis, morötter, sparris, vitlök, sockerärtor, bondbönor, dill, persilja och perenna lökväxter som egyptisk taklök och skogslök, planterad rabarber gul/röd/schalottenlök och olika gammeldags bladväxter. Till detta odlas kronärtskocka, jordärtskockor, tomater, squash, gurka och olika ätliga sommarblommor som tagetes, krasse, violer, blåklint och ringblommor lite här och där. Inne på kolonin finns det en sandstrand med solstol, litet bord och parasoll. Man behöver bara åka hit i fantasin så är man genast i valfritt "soligt" land på semester. Tårna gräver ner sig i sanden när du går till uteplatsen för att ta en fika med perkolatorkaffe och nygräddade våfflor. Ett stort tack till Kjell som beställt och till elkillarna som fixat eluttaget på kolonistugan! 
En vacker frösådd klematis,
Clematis alpina, troligen Frances Rivis

BEVATTNINGEN med diskbänk och möjligheter att diska krukor, plantera och annat ligger inne på kolonin. Tidsstyrd bevattning av köksträdgården är ordnad från diskbänken. Härifrån vattnar jag även sjösidan av trädgården, men då med slang och vattenspridare. Kreativa projekt som betonggjutning, sådd och omplantering, utedisk, tvätt och annat som kan kallas för skapande verksamhet kan utföras här. 

PERGOLAN sträcker sig längs hela undervåningens södra sida. Det växer en gulvinröd blommande koreansk klematis längs badet med den röda storblommiga rosen Ernest H Morse framför. En Souverirpäronspalje, klätterrosen röd New dawn, rosen den rosaknoppiga men vita Louise bugnet, rosenvial, och klematisen Kiri te Kanawa klättrar på armeringsnät, spaljé och i trådar. Underplanteringen består av det gammelrosa fänrikshjärtat, nejlikor, liljekonvaljer och andra perenner som gullnattljus och dagöga. Det behövs även några marktäckande växter som jag inte valt ut än. 

Kiri te Kanawa, en tidig och storblommande klematis
Remonterar med enklare blommor

SKUGGAN kallas området mellan husväggen på undervåningen och den skugga som bildas av klängväxterna i rabatten framför pergolan. Här står ett gammalt badkar, där man kan mysa och bada i varmt vatten under vackra sommarkvällar i stearinljusets sken. Många växter som gillar skugga står här, fuchsior och krukväxter på sommarlov. Utanför spetsgardinerna står pelargonsamlingen. Det finns både gamla och nya, vanliga och ovanliga sorters pelargoner, favoriter och mindre älskade, men alla får vara med i utställningen.

KRYDDAN är kryddlandet utanför ingången till nedre våningen. I rabatten växer olika matkryddor men också kryddor till linneskåpet. Där växer även den gröna vindruvan Sukribe från Lettland. Sukribe ger druvor som väger 4-5 gram i klasar om 200-250 g. Druvplantan klarar -30° C. Den leds varsamt upp mot undertaket, som är kungsbalkongens golv. Druvplantan är starktväxande, druvorna medelstora och har relativt sett bra smak. De passar för framställning av vin. VINTAKET kommer i framtiden att bildas av trådar med vinrankor från vinplantan i kryddlandet. Om några år kommer förhoppningsvis vinrankorna att täcka alla trådar under taket och stora vindruvsklasar hänger då där. I år blir det endast en mindre skörd av små druvor. Rankorna är nu cirka två meter höga.


TRAPPLÅDORNA görs om då och då för att skapa nya färger och former. I lådorna är det planterat många vårlökar. I år har alla tulpanlökar grävts upp och lådrabatterna omvandlats till perennarabatter med enbart tidiga vårlökar som krokus, scilla och pärlhyacinter. I lådorna finns nu olika perenner som blågull, aklejor, lunddocka, lammöron, penséer och violer, liljor, vädd, nejlikor, sedumarter och annat ljuvt. Längs VINSPALJEN växer en druva på hampasnören, Sommerset seedless, en rödaktig liten druva köpt från Estland. 2 grams druvor i 100 grams klase bildas maximalt, enligt säljaren www.roogoja.se. Druvan kommer ursprungligen från Kanada och klarar minst -25° C. Den odlas hos oss i varmt läge längs husets murade undervåning. Druvorna från Estland skickas i kuvert och de har rejäla rötter utan jord som levereras inlindade i plast. På våren 2014 kan man skicka efter nästa gång för 60 Euro per styck plus frakt. Det är bra att krukodla plantan första och eventuellt andra året, tills den kommer igång ordentligt. En ljuvligt vacker isblå codonopsis kan beskådas i sitt spännande färggranna inre från soffan byggd av broder Göran, som också byggt trapplådorna. Den hänförande utsikten får man när man ligger på rygg på träsoffan och tittar uppåt.


Codonopsis clematidea,
frösådd porslinsklocka

AMFIBIA är en nedre brädkantad damm med spänger som leder till och från stenpartiet och där det kan stå växter som bevattnar sig själva från den nedre dammen genom häverteffekt – sugning. Ett antal vattenväxter kommer också att kanta dammens kortsidor. Tre blomlådor med i första hand hängande perenner har hängts på kanten i år. En näckros, den djupröda Escarboucle och en vattenväxt, den höga och längsstrimmiga strimsäven Scirpus lacustris Albescens har planterats i juli 2013 vid pumpen i vattenhålan. Några vattenväxter har fått flytta ner från över dammen. Det är kråkklöver, fackelblomster och hästsvansar bland andra.

BORGENPLANTAGEN kallas den plats där alla såkrukor står och alla omplanterade växter finns lagrade. Där finns också en arbetsplats med bord, hyllor, trädgårdsförråd för verktyg, material och maskiner. Jord, sand, grus och annat arbetsmaterial finns också här. Många gånger står jag här, tittar på det jag har i krukan och undrar, vad sjutton har jag sått  som ser ut så här när det kommer upp? Det monotona arbetet med omplantering och sådd är som balsam för själen och roligare blir det när Karin hjälper till, då blir det som ett löpande band med två stationer. När vi jobbat oss trötta, så får vi rast, det är också kul! Vid Borgenplanteringen har jag i år ett litet plastväxthus med några tomatplantor, chiliplantor och physalis i krukor. De har jag fått av min trädgårdskompis Anna-Karin, som har frösått dem. Mest spänd är jag på att se om jag får chilifrukter på världens starkaste chili Naga Jolokia, även kallad Bih Jolokia. Jag går en omväg runt, så jag inte kommer i kontakt med växtsaften från spökchilin. Läs om Anna-Karins trädgård i bloggen www.landetkrokus.se.

KOMPOSTEN är en avskild plats med en skärm av humle på södra sidan av de fyra kompostlådorna. Här kikar katten Truls förbi varje dag på sin arbetsrunda. Katten är en bra trädgårdskompis, duktig arbetskraft och en gosig vän. Han är ute varje dag och hjälper matte jobba. Ovanför komposten svävar honungsrosen, Rosa Helenae, Hybrida, i en vackert växande rönn. Den har sällskap av smultron, läkemalva och borstnejlikor som växer framför stenen med guldmålat husnummer. Tänk att även här ute i skogen, på landet, vid sjön har vi nummer på husen.

Truls, min bäste hjälpare.
Norsk skogkatt, 10 månader snart
Vaktar eller slappar han?

GÖRANS TERRASS har bäste bror Göran byggt. Bärbuskarna som sitter i finaste fåtöljerna högst upp är svarta vinbär, röda krusbär och röda vinbär. Fruktträdet i jordgubbsslänten har flera sorters imympade plommon av sorterna Czar, Opal, Reine Claude d'Ollins och Victoria och trädspaljeerna är här päron. Jag har två olika päron, dels den finska sorten Pepi dels Göteborgs diamant. Pepi beskrivs så här av säljaren www.blomqvistintaimisto.com. 
Lettisk, välsmakande sort som funnits i vår provodling i zon IV sedan 1998. Päronen mognar tidigt, och har en underbart härlig päronsmak. Frukterna är brungröna, knappt medelstora och mycket saftiga. Sorten ger fort stor skörd. Har tillsvidare klarat alla vintrar i vår provodling helt perfekt. I slänten växer jordgubbar, smulgubbar och smultron, just nu under nät. I odlingslådorna finns tomatplantor, trädliljor, squash, pumpa, sommarsquash, vintersquash, krasse, solrosor, ringblommor och kryddor. På stora spaljén brukar björnbär välla ut, men år 2013 frös alla förra årets grenar bort under vårvintern. En klematis integrifolia purpurea står längst ut vid spaljén. Där björnbärsgrenarna brukar bindas fast, har jag i år tomatplantor och salladsgurka i stället.

LANDET MELLAN VÄGARNA är ett stenparti i en söderslänt med marktäckare, vanliga rönnar, en ädelvide och massor av perenner. Marktäckarna är bland annat mörkbladig revsuga, gullgröna, silverarv, vinca, nejlikor, plister, alunrot, vitsippor, rosen The Fairy och smultron. Perenner är bland annat backlök, vivor, penstemoner, daggkåpor, fingerörter, jordgubbar, rosorna Bonica, äppelros och en annan vildros, lammöron, klätt och veronikor.

Jag har sått fröer även under vårvintern och våren 2013 och när dessa plantor vuxit till sig, kommer de också att planteras ut på lämplig plats i trädgården. Några växter har inte grott än från tidigare års frösådder, men så småningom när de vuxit till sig kommer också de att få en plats i en rabatt där de ska kunna trivas. Omflyttningar sker av växter som inte trivs, blir för små eller för stora, inte passar i färgerna eller som skulle göra sig bättre ihop med en annan växt eller trivas bättre på en annan plats, med andra förhållanden.


En rosablommande liljekonvalj
Convallaria majalis var rosea

Du som söker information eller tips på vanliga eller ovanliga växter, kontakta gärna trädgårdsföreningen Liljekonvaljen på Facebook. Föreningen är den lokala delen i Gävle-Sandviken av Riksförbundet Svensk Trädgård. Flera av medlemmarna är också medlemmar i STA, Trädgårdsamatörerna,  Dala-Gästrikekretsen, http://www.sta-dalagastrike.se. 

Föreningarna tar gärna emot nya medlemmar! 

1 kommentar: