måndag 22 juli 2013

Dagens djur samt en och annan vass perenn


FISKAR i DAMMEN


Fiskarna i stora dammen partar loss på matkulorna.
Fiskarna i dammen är sugna på mat i solen. När det blir kallare längre fram i höst slutar de att äta, men nu går det åt massor av olika stora pluttar, som är fiskmat. Vi slänger i näve på näve, de festar och blir större. I våras tog måsarna några fiskar, men sedan näckrosorna fick blad är fiskarna mer skyddade och klarar sig bra. Vi har just nu guldfiskar och guldid. 


KATT på JAKT


Truls försöker fånga en vit fjäril
En annan som verkar hungrig är katten. Han jagar insekter och kutar som en galning fram och tillbaks på gräsmattan. Det ser ut som att han ska flyga upp och fånga fjärilen! Han missar, haha!


KARDVÄDD i BLOM


Dipsacus fullonum, kardvädd
Vassast idag är den magnifika kardvädden. Mer än två meter hög når den snart över rönnen som står i närheten. Med objektivet lyckas jag ändå få till en närbild på blomman. Den har börjat att visa sina blommor och den blommar alltid på ett konstigt sätt. Den här gången har den börjat i båda ändarna av kardan, ibland börjar den från mitten och blommar åt "varsitt håll". Massor av insekter besöker just nu blommorna i jakt på nektar. 

Den är en riktig höjdare
som skapar intresse i varje trädgård
och passar in både här och där.

 

RYSK MARTORN



Eryngium planum, rysk martorn


En annan vass perenn är martornet. Detta är den ryska varianten. Eryngium planum är fantastiskt vacker i buketter och hållbar som eternell. Min planta står i för bra jord och för fuktigt.  Den blir blåare om den får växa på en riktigt eländig plats, torrt och magert. En riktig insektsfavorit!


DEN GRÖNA TROLLKARLENS HATT


Rudbeckiahatt, Rudbeckia occidentalis, Green Wizard.

Den här perennen kallas för Rudbeckiahatt, trolltrudbeckia eller den gröna trollkarlen och den är mer än en meter hög. Den blommar med små gula blommor från änden på "hatten". När alla raders blommor har slagit ut, mognar fröerna. Insekter älskar även denna perenn! 

De gula blommorna på trollkarlens hatt är så små.


2 kommentarer:

  1. Första bilden på fiskarna var urhäftig! Jättefint med vattenblänket.
    Kram, kram!

    SvaraRadera
  2. Va du har jobbat med bloggen , jättefint! Nu ska jag bli en följare!

    SvaraRadera